Frågetecken om ersättningsjobb till Arvidsjaur

Minst 20 tjänster inom rättsväsendet kommer till Arvidsjaur om K 4 läggs ner. Men om det blir ett häkte eller en anläggning för vissa fångar kunde inte justitieminister Thomas Bodström lämna besked om när han besökte länet igår.

Thomas Bodström vill idag inte precicera hur de resurserna bäst ska användas och vad som är bäst för Arvidsjaur. 

- Vi är ännu inte färdiga med ett konkret förslag, vi har sagt att minst 20 tjänster inom rättsväsendet ska placeras i Arvidsjaur, säger han.

Men han avslöjar i alla fall att det har att göra med utbyggnader av andra anstalter, bland annat i Luleå och Haparanda.

- Vi får se var vi bäst kan använda de här om det är för vissa brottslingar eller om det är ett häkte, men vi arbetar med det och hoppas kunna återkomma med besked så fort som möjligt.

Thomas Bodström vill heller inte yppa något om det säkerhetsfängelse som planeras. I samband med senaste tidens rymmningar föreslog han att ett sådant byggs någonstans i landet. Om Arvidsjaur vore platsen för en säkerhetsanstalt vill han idag inte ge något besked om. Han väntar ett förslag om detta från kriminalvården den 1 december.

- De måste få arbeta fritt med de förutsättningar som finns och komma in med sitt förslag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".