Foto Susanne Lindholm/ Scanpix.
Haparanda

Var tredje elev klarar inte matteproven

Mattelyftet ska ge snabba resultat på Gränsskolan i Haparanda, hoppas rektorn Kjell Mäki. På skolan kuggas var tredje elev i årskurs 9 på de nationella matteproven.

Var femte elev i årskurs nio i Norrbotten klarade inte kraven för godkänt på de nationella proven i matematik som gjordes våren 2011 , det visar Skolverkerkets rapport som presenteras idag.

Skolverkets rapport bygger på resultaten av dom obligatoriska ämnesproven i årskurs 9 gjorda vårterminen 2011. Kjell Mäki är rektor på Gränsskolan i Haparanda, en kommun där mer än var tredje elev inte klarar det nationella provet i matematik.

– Det är definitivt inget bra, vi vet om det och jobbar med problemet, säger Kjell Mäki.

Provresultaten från det nationella provet ger en bild av elevernas kunskapsnivå och används som ett av flera underlag vid betygsättning i grundskolan. Kjell Mäki berättar att de på skolan nu ska titta närmre på exempelvis hur deras undervisning bedrivs och hur de möter varje elev utifrån deras förutsättningar.

– Vi vill försöka få fram snabba resultat, säger Kjell Mäki.

Något de hoppas ska ge effekt och ge snabba resultat är projektet Mattelyftet som startar i januari 2012. Ett kompetensprojekt där man beviljats drygt 800 000 kronor från Regeringen.

– Vi ska satsa på att utveckla undervisningen i matematik genom att tillämpa en metod som heter Learning Study, och där försöka utreda exempelvis vilka delar i matematiken som är extra svår, säger rektorn på gränsskolan i Haparanda, Kjell Mäki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".