Hot mot rennäringen

Renskötseln är nära en kollaps. Det varnar forskaren Öje Danell vid Sveriges Lantbruksuniversitet för. Det är trycket från det moderna samhället som håller på att bli för stort, anser Danell.

Per Anders Nutti är renskötare och ordförande i Saarivuoma sameby och han tror inte att renskötseln kommer att försvinna även om den pressas tillbaka.

- Har den funnits i tusentals år och genomgått så stora omvälvningar som den har gjort så kommer den inte att kollapsa helt. Däremot kan den bli mindre, säger han.

Det professor Öje Danell varnar för är framförallt skogsbruket med kalhyggen och allt tätare vägnät, stora turistsatsningar i fjällområdena, rovdjurspolitiken samt jakt- och fiskefrågorna. De problemen finns framför allt i de södra delarna av renskötselområdet, men Danell spår att problemen kommer sprida sig norrut och så småningom slå ut renskötseln.

Per Anders Nutti säger att det största problemet idag framförallt handlar om att det kommer in billigt kött från till exempel Ryssland.

- Priserna är ett stort problem, man får inte något betalt för en ren. På samma sätt är det med rovdjursersättningen, vi får ersättning men inte på nära håll vad en ren är värd, säger Per Anders Nutti.

Öje Danell varnar också för att renskötarnas psykosociala arbetssituation är usel - och att det skulle påverka nästa generations vilja att ta över. Men Per Anders Nutti ser inga såna problem i Saarivuoma sameby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".