Nya tandläkare till länet

Tandläkarbristen är snart ett minne blott i Norrbotten. Just nu håller omkring tio nya tandläkare på att rekryteras till länet.

Idag är det främst i inlandet som det råder brist på tandläkare. De värst drabbade områdena är Pajala, Kiruna och Överkalix. Där finns väntetider på runt tre år.

I hela länet finns det 160 tandläkare och 40 privata. Men enligt Klas Tunbrå tandvårdschef i Norrbotten är de ojämnt fördelade. I Luleå är det till exempel ingen väntetid.

Men nu försöker folktandvården rekrytera tandläkare från Tyskland. Nyligen var representanter från landstinget där och intervjuade ett 20-tal personer. Enligt Klas Tunbrå ser det lovande ut.


I början på oktober kommer de tyska tandläkarna hit på intervju och rundvisning. Om allt går i lås och kontrakten blir påskrivna ska de nya tandläkarna vara på plats senare i vår efter att ha gått en kurs i svenska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".