Jan Hertting, Regionchef för Banverket

Järnvägssatsningar i norr för 20 miljarder

Banverket ska genomföra omfattande investeringar i Norrbotten under de närmaste åren och totalt rör det sig om för över 20 miljarder kronor.

För Banverket innebär det här att man anställer fler personer, men också att man samarbetar med Vägverket för att få ned kostnaderna. Det säger regionchef Jan Hertting.

Det handlar om stora projekt för Banverket, inte minst den nya Norrbotniabanan, där arbetet med förstudierna redan har startat av sträckan Luleå-Skellefteå, och delen mellan Haparanda och Boden börjar genomföras redan nästa år. Totalt kostar satsningen mellan 17 och 20 miljarder fram till 2015.

Utöver det här ska Banverket flytta järnvägen i Kiruna på grund av att LKAB utvidgar gruvbrytningen och en ny järnväg ska byggas till Aitikgruvan. För Banverket gäller det nu att klara hem allt, men Jan Hertting gillar läget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".