Lulebo satsar på brandsäkerhet

Varje år omkommer omkring hundra personer till följd av bränder i landet. Nu installerar Lulebo i Luleå brandvarnare i alla lägenheter för att förebygga brandrisken.

Särskilt drabbade av lägenhetsbränder är äldre personer. Många liv skulle kunna räddats om en fungerande brandvarnare funnits.

Lulebo har sedan april månad installerat brandvarnare i alla sina fastigheter. Om cirka en månad ska projektet vara klart.

Torsten Westerlund på Lulebo leder projektet. Han berättar att man på Lulebo först erbjöd sina kunder brandvarnare till låga priser - men då ingen nappade beslöt man sig för att installera brandvarnare i varje fastighet.

Förra året inträffade 117 dödsbränder och 134 människor omkom. I 49 av dödsfallen fanns det ingen brandvarnare i bostaden.

Bränderna orsakas ofta av slarv, vårdslöshet eller olyckshändelse i samband med rökning. De utbryter oftast i vardagsrummet, köket eller något sovrum.

Räddningschef Patrik Bylin på räddningstjänsten i Luleå ser  brandvarnare som en billig livförsäkring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".