Ja till Snövitprojektet

Med 75 röster mot 25 beslutade Norges riksdag, stortinget, på torsdagskvällen att bygga ut ''Snövit-fältet'' i Barents hav.
- Äntligen blir en gammal dröm uppfylld, sade förre olje- och energiminister Olav Akselsen under den i övrigt rätt tama stortingsdebatten. - Ända sedan man hittade olja i slutet av 1960-talet har det rått enighet om att oljan skulle komma hela landet till godo. Men den här landsänden har fått vänta länge, sade han. Akselsen var tämligen ensam om att visa entusiasm, troligen beroende på att utgången var given på förhand: en klar majoritet bestående av Arbeiderpartiet, Höyre, Fremskrittspartiet och Kristelig Folkeparti var för utbyggnad. Senterpartiet och Sosialistisk Venstreparti var motståndare och i lika klar minoritet. Majoriteten tycker att Snövit-fältet öppnar enorma möjligheter. Minoriteten anser att oljeindustrin nu har fått in en fot innanför dörren och kommer att fortsätta att trycka på. Betydelsen för Finnmarks län är obestridd. Under anläggningsfasen kommer 1 500 personer att sysselsättas. Därefter kommer själva gasutvinningen att kräva 500 anställda, varav 180 på Melköya utanför Hammerfest, där gasanläggningen och kraftverket ska ligga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista