KIRUNA

Slopade brickor sparar pengar

1:27 min

Matbrickorna har tagits bort från alla grundskolor i Kiruna kommun och sedan matbrickorna försvann så slängs det betydligt mindre mat. Det gör att kommunen sparar på både pengar och miljö, men det finns elever som vill ha tillbaka brickorna.

För två-tre år sedan togs brickorna bort från den kommunala gymnasieskolan i Kiruna. Det gav ett överraskade resultat. Eleverna slängde plötsligt inte lika mycket mat som tidigare.

– När man tar mat och måste hålla i tallriken, så man kan inte lasta på hur mycket som helst. För då rinner det över kanten. Har man en bricka så plockar man på allt som finns, utan att tänka sig för om man ens kommer att orka det. Såna saker gör så stor skillnad, säger Marianne Schröder Mågård som är kostchef i Kiruna kommun.

För några år sedan slängdes det varje år ungefär 28 ton mat från Kirunaelevernas matbrickor. Den siffran är nu nere på 16 ton, men kommunen vill förbättra siffrorna ännu mer.

– Vårt mål är att komma ner till tio-tolv ton. Mindre än så är omöjligt. Lite svinn blir det ju varje dag, man kan ju inte alltid rensa sin tallrik, säger Marianne Schröder Mågård.

Förutom att spara på resurser och miljö gör det minskade svinnet också att mindre pengar går åt. Enligt Marianne Schröder Mågård kan ett minskat matsvinn ge kommunen en besparing på runt 700 000 kronor per år.

Nu har alla grundskolor i kommunen blivit av med sina brickor. Det är nåt som 9-åriga Agnes Forsström på Högalidskolan uppskattar.

– Det är bra. För att det är lättare att bära. Det väger inte lika mycket, säger hon

Men det finns också de som inte gillar en matsal utan brickor.

– Det är kanske inte så bra eftersom det är mer kladd på borden. Inte så hygieniskt utan brickorna, säger 13-årige Alexander Willemsen.

14-åriga Clara Pettersson är inne på samma spår.

– Det är bättre med bricka för då kan man sätta börs och mobil där, säger hon.

Alexander Linder

Nyheter P4 Norrbotten
alexander.linder@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista