Jokkmokk

"Det ser inte bra ut"

1:51 min

Det blir en tuff jul för många av de cirka 50 anställda vid Latitude Solar i Porjus. Företagets varsel av alla, utom de sex tjänstemännen, ligger kvar. Det innebär att de första får gå den 15 december. 

– Det är en osäker framtid hur det blir med hus och jobb, säger Adam Högström från Jokkmokk, som är en av de som blir utan jobb:

Han berättar att han just köpt en villa och om han inte får något jobb så blir det att flytta, även om han inte vill det. Och så vidare många julklappar blir det inte heller i år:

– Nej, så många klappar till släkten blir det inte, säger han och ser ledsen ut. 
 
Någon direkt julstämning infinner sig inte på Latitude Solar. Det är dämpat både bland arbetare och tjänstemän även om de sex tjänstemännen i nuläget inte är varslade.

Men i övrigt ligger varslen kvar vilket innebär att de första slutar den 15 december, nästa grupp den 15 januari om inget inträffar och ytterligare några den 15 februari. Om varslen inte dragits tillbaka är det då ingen produktion i Porjus på solcellsfabriken. 

Anledningen är att hela solcellsindustrin har en överproduktion. Det politiska och ekonomiska läget i Europa spelar också stor roll.

Vid tidigare varsel på Latitude Solar har varslen dragits tillbaka. Men den här gången pekar inte mycket på det, säger vd:n Peter Rödder, även om han hoppas:

-- Det ser inte bra ut,  det är svårt. Men vi jobbar med att hitta lösningar förl de anställda och för fabriken i Porjus, säger Rödder och berättar att även de subventioner som vissa länder haft tagits bort och konkurrensen från Kina påverkar också, säger han.