Försäkringskasseanställda kräver lönelyft

Hälften av de anställda på Försäkringskassan har omkring 25 procent lägre lön än motsvarande yrkesgrupper i den statliga förvaltningen. Det hävdar Fackförbundet ST, tidigare Statstjänstemannaförbundet.

I Norrbotten rör det sig om ungefär 275 av de totalt 550 anställda, som känner sig kraftigt lönediskriminerade och en av dem är Malin Isaksson, pensionshandläggare. Hon tjänar 18 500, men vill ha upp lönen en tusenlapp. Hon söker nu andra jobb, som är bättre betalda. 

Bakgrunden till ST:s krav är att Försäkringskassan blir en statlig myndighet från årsskiftet och då anser ST att det inte håller att de anställda i Försäkringskassan ska ha lägre lön än motsvarande yrkesgrupper bland statstjänstemännen. 

Marita Larsson, ordförande för ST i Norrbotten säger att det finns risk för att Försäkringskassan blir en låglönemyndighet med svårigheter att behålla personal och rekrytera ny. 

Om det inte blir godtagbar uppgörelse med Arbetsgivarverket, så är det risk för konflikt. Vi är taggade och laddade, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".