Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Folkpartiet vill ha besked om Kallax Cargo

Folkpartisten Jens Sundström vill veta om det finns avtal som garanterar uppstarten av verksamheten vid flygfraktbolaget Kallax Cargo. Anledningen är att Luleå kommun betalat ut ännu ett ägaretillskott till företaget.

Jens Sundström (fp) frågar i en snabbinterpellation till Luleås kommunledning hur Luleåbornas skattepengar hanteras när det gäller fraktflygbolaget Kallax Cargo.

Senaste beslutet om ägartillskott till Kallax Cargo togs under våren 2004. Då gick sattes vilkoret att bolaget måste ha säkrat ett avtal som garanterar en uppstart av verksamheten.

Nu har Jens Sundström hört att ägartillskottet betalats. Och  han vill ha svar från Luleås kommunalråd Karl Petersen (s)  om vilkoren om ett avtal som garanterar uppstart av verksamheten vid Kallax Cargo verkligen är uppfyllt.

Karl Petersen, som är på resa i Finland, säger till Norrbottensnytt, att det finns papper i kommunens kassaskåp där fyra olika avtalsparter - en speditionsfirma, ett logistikföretag, ett flygbolag och flygplatsen - satt sina namnteckningar.

- Vad som står på de här papperen är affärshemligheter. Men det är tillräckligt bindande för att kommunen ska kunna betala ut ägaretillskottet, säger Karl Petersen.

Det betalades ut strax efter semestrarna och lika mycket sköt Kallax Cargos tre andra ägare till.

De politiska partiernas gruppledare är enligt Petersen informerade och han ska redovisa ärendet på nästa kommunfullmäktigesammanträde.

Karl Petersen tillägger att han inte är nöjd förrän flygplanen landar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".