Ekonomisk boom väntas i Kiruna

LKAB i Kiruna planerar ett nytt pelletsverk. Det kan innebära en  ekonomisk boom i gruvstaden. Redan i år vill bolaget köpa sex punkthus på Terrassgatan av det kommunala bostadsföretaget Kirunabostäder.

I fredags förmiddag blev Kirunabostäder kontaktaktade av FAB, LKAB:s fastighetsbolag. Under mötet fördes en helt ny fråga upp enligt Kirunabostäders ordförande Bo Isaksson.

– FAB vill utröna möjligheten att köpa Terrassenfastigheterna, alla sex hus som finns på Terassen.

Tre av punkthusen på Terrassgatan som LKAB är spekulant på ägs av Kirunabostäder och bebos av hyresgäster. De övriga tre husen är kallställda och ägs av Kiruna kommun.

De tre tomma husen som är kallställda skulle egenligen rivas enligt ett avtal med statens bostadsnämnd, populärt kallad bostadsakuten. Men nu blir det inte så då LKAB har behov av bostäder i samband med sin satsning på ett nytt pelletsverk i Kiruna.

– Det är entreprenörer som ska bebo dessa hus. LKAB räknar med att det i början av 2006 kommer ungefär 1 000 entreprenörer till Kiruna, säger Bo Isaksson.

Bo Isaksson ska nu ta kontakt med statens bostadsnämnd för att se hur det går att lösa frågan om de rivningsavtal som Kiruna kommun ingått med nämnden. Han är själv optimistisk till att en lösning ska kunna nås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".