Utbildning om hedersrelaterat våld

Hot, våld och i vissa fall ond bråd död. Hedersrelaterat våld breder ut sig i samhället. Nu ska poliser, socialsekretarere och barnmorskor i Norrbotten bli bättre på att hjälpa män och kvinnor som utsätts eller är i riskzonen.

Ett hundratal personer var i går med på länsstyrelsens seminarium på temat. En av föreläsarna var Kickis Årré Älgarmo som arbetar med hedersrelaterat våld på rikskriminalen i Stockholm.

- Oavsett om man heter Fatima, Rima eller Margareta så ska man ha samma grundtrygghet i Sverige. Det är alla myndigheters skyldighet att uppmärksamma hedersrelaterat våld.

Hedersrelaterat våld finns i många kulturer. Social utfrysning, indirekta hot, arrangerade äktenskap, våldtäkt och i vissa fall mord är exempel på våldet. Det är oftast kvinnor som utsätts för det. Att klä sig på fel sätt, stanna sent ute eller ha en olämplig pojkvän kan kränka familjens heder - oftast mannens. Och när mannen förlorar ansiktet straffas kvinnan.

På tisdagen hade Länsstyrelsen i Norrbotten seminarium på temat hedersrelaterat våld.  En av deltagarna var Lars-Göran Fromberg från polisen i Kiruna.

- Vi har en flyktingmottagning i Kiruna och därför behöver vi utbildning på området, säger Lars-Göran Fromberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".