Klondykestämning i Hammerfest

Det råder redan en slags Klondykestämning i nordnorska Hammerfest. Den stämningen har byggts upp det senaste året; långt innan norska Stortinget igår sade ja till gasutvinning i Barents Hav.
Näringslivssekreteraren i Hammerfest Björn R Walsö säger att folk från olika håll sökt sig till Hammerfest med hopp om att tjäna bra med pengar. Walsö säger att kommunen försöker förbereda sig på den invasion av hantverkare och byggnadsarbetare som nu kommer att strömma till. Klondyke-stämning är en riktig beskrivning av läget, enligt honom. Befolkningen på drygt 9000 invånare kommer att öka med mellan 1000 och 2000 gästande arbetare under de kommande fyra åren och Hammerfest kommun är beredd på att det kan skapa problem. I april ska arbetsförmedlingarna i Norrbotten, finska Lappland och Hammerfest samordna sina insatser för att rekrytera den personal som behövs för att Snövit-projektet ska kunna förverkligas. Det stora personalbehovet kommer först om ett år. Det närmaste året ska 400 man bygga den anläggning som sedan blir basen för hela Snövit-projektet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista