Försämringar hotar vid vårdcentralerna

Det blir medicinska försämringar för patienterna, om landstinget halverar antalet obsplatser på vårdcentralerna. Det säger chefen för Övertorneå vårdcentral, Torgny Karlsson. Han tror inte landstinget sparar något på att ta bort vårdplatser, eftersom patienterna i stället måste köras till sjukhus där platserna är dyrare.

Det är en styrgrupp inom landstinget, som föreslår en halvering av vårdcentralernas obs-platser från 48 till mellan 20 och 24 platser och det är andra gången som det ska göras nerskärningar.

Torgny Karlsson säger att det här innebär medicinska försämringar för patienterna.

Han är också mycket kritisk mot att det inte finns någon medicinskt ansvarig från primärvården i styrgruppen och nu blir det kamp mot styrgruppens förslag, säger han och hoppas att kommunpolitiker och andra i glesbygden agerar.

Socialdemokratiska landstingsrådet Britt Westerlund säger att inget beslut är fattat, utan nu ska förslaget ut för diskussion:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".