Stora avgiftsskillnader mellan kommunerna

Det är mycket stora skillnader mellan avgifter och taxor för tekniska tjänster i kommunerna. Det visar årets ”Nils Holgersson-undersökning” som har kartlagt priserna för avfall, VA, el och fjärrvärme i landets alla kommuner.

Det skiljer till exempel 9 450 kr per år om man bor i en normalstor lägenhet på 70 kvadratmeter på Värmdö, jämfört med att bo i motsvarande lägenhet i Luleå som har de lägsta taxorna i landet.

Störst är prisskillnaderna bland avfalls- och VA-taxorna. Men den största utgiftsposten gäller uppvärmningen där kostnaden för fjärrvärmen varierar mellan 71,5 och 159,2 kr/kvm inkl moms, vilket motsvarar en skillnad i kostnader på över 6 000 kr per år för en lägenhet på 70 kvadratmeter.

- Fjärrvärmen kostar hushållen allt mer, men det är svårt att kontrollera taxorna. Inflytandet fungerar dåligt för konsumenterna på en värmemarknad som i praktiken är ett monopol. Nu måste den statliga fjärrvärmeutredningen visa handlingskraft, när den ska presentera sina förslag inom kort, säger Lennart Berndtsson, energichef på HSB Riksförbund.

De organisationer som står bakom undersökningen är HSB Riksförbund, Riksbyggen, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Fastighetsägarna Sverige och SABO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".