Arjeplogs kommunalråd litar inte på budgetprognosen

Det går upp och ner i ekonomin för Arjeplogs kommun. Senaste beräkningarna är att kommunen kommer att göra ett överkott på över tre miljoner kronor, vilket är betydligt bättre än budgeten. Men på kommunen vågar man inte riktigt lita på att siffrorna stämmer.

Misstron över den senaste prognosen är lätt att förstå. Budgeten inför året var att kommunen skulle göra ett plus på 2,5 miljoner kronor.

När en prognos för första halvåret gjordes så sent som i mitten av augusti så pekade siffrorna på att kommunen skulle göra ett underskott på 1,5 miljoner vilket är fyra miljoner sämre än budgeten.

Nu mindre än två månader senare så pekar siffrorna på ett överskott på över tre miljoner kronor.

Det här har gjort att kommunalrådet Bengt Urban Fransson (s) säger sig ha lite svårt att tro på prognosen, då det bara för två månader sen pekade på ett stort underskott.

- Jag hoppas att prognosen stämmer, det blir så mycket lättare att sy ihop budgeten för nästa år. Men det känns lite som det Di Leva sjunger om: vem ska man tro på, tro på, säger Bengt urban Fransson.

Han säger att om prognosen är rätt beror det sannolikt på att dom tidigare besparingsåtgärderna börjat ge resultat.

För att komma tillrätta med den stora osäkerheten över prognosernas tillförlitlighet överväger kommunen att anställa en budgetkontrollant och vidareutbilda verksamhetscheferna i hur man gör bra budgetuppföljningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".