Fler brott i Överkalix än väntat

Det har anmälts fler vålds- och stöldbrott i Överkalix än man kunde vänta sig. Det framgår av en undersökning, som gjorts av statliga Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Kommunledningen ifrågasätter resultatet.
När BRÅ bedömer om det är hög eller låg brottslighet i en kommun, så räknar man antalet brott per invånare, men nu har man även räknat antalet brott utifrån hur många arbetslösa det finns, hur många hushåll, som har låg inkomst, hur många högutbildade det finns och så vidare. Då har BRÅ funnit fler brottsanmälningar i välbärgade Danderyd och trygga Överkalix än man förväntat sig utifrån dom nya faktorerna. På BRÅ tycker man att kommunerna ska använda den nya metoden vid brottsförebyggande åtgärder, men kommunalrådet Leif Nilsson i Överkalix dömer ut metoden och vill ha mer direkta åtgärder mot brottsligheten i stället.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".