Hela Piteälven ska restaureras

Arbetet med att restaurera Piteälven från flottledsrensningarna har gått bättre än planerna. Det treåriga projektet kommer att avslutas vid årsskiftet, men innan det görs kommer en ansökan om att få fortsätta i ytterligare två år att lämnas in.

Projektet att återställa älven har pågått i tre år och sysselsatt nästan 20 personer. I dagarna gör Piteälvs-projektet bokslut för dom tre åren som kostat runt 20 miljoner kronor.

Huvuddelen av pengarna har använts till att återställa älven, med biflöden, från dom rensningar som gjordes under flottningsepoken. Då grävdes älvfårorna ur och stenar från älven, närmare en miljon kubikmeter, hamnade på land detta för att ge timret fri väg ner mot kusten.

Målet med det treåriga projektet var att drygt 30 procent av älven skulle återställas, men det har gått betydligt bättre än planerna, närmare 50 procent av sträckorna är nu återställda.

Eftersom naturen har gjort en del av jobbet genom åren och en del av sträckorna avsatts som kulturminne så återstår det i dag runt 30 procent för att hela älven ska räknas som helt återställd.

Projektledaren Robert Wikström räknar nu med att hela älven ska kunna restaureras:

- Vi kommer att lämna in en ansökan i november att få två år till för att restaurera hela Piteälven, men även delar av Vindelälven, säger han.

Ansökningen kommer att gå till EU:s strukturfonder, Naturvårdsverket och några fler tänkbara intressenter. Totalt räknar man med att det kommer att kosta 13,6 miljoner att åtgärda resterande sträckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".