Fartyg hålls kvar i Luleå

Facken Transport och SEKO sjöfolk agerar mot för låga löner och brist på kollektivavtal för asiatiska sjömän. Det gör att fartyget, Pos Dignity, och dess 22 sjömän inte kan lämna Luleås hamn.

Klockan 18 igår kväll inledde facket SEKO sjöfolk sympatiåtgärder med anledning av att ett Hongkong-registrerat fraktfartyg i Luleå hamn försatts i blockad.

Det var facket Transport som inledde blockaden igår eftermiddag, efter misstankar om att fartyget, Pos Dignity, inte har något kollektivavtal för sina 22 kinesiska och sydkoreanska sjömän. Facket misstänker dessutom att sjöämännen har för låga löner.

Enligt facket SEKO sjöfolk innebär sympatiåtgärderna att deras medlemmar på bogserbåtarna inte tjänstgör och bogserar ut Pos Dignity från Luleå, vilket stoppar fartyget från att lämna Viktoriahamnen.

När det gäller blockaden mot fartyget Pos Dignity i Luleås hamn så har de båda facken efter lunch idag haft vissa kontakter med rederiet.

Peter Lövkvist inspektör och ombudsman på Transport säger att man har haft telefonkontakt med en representant för rederiet Cido Maritime som ville att fartyget skulle lösas från blockaden. Det gick nu facken inte med på eftersom bara vaga löften kunde ges från rederiet.

Enligt Lövkvist har man nu fått föra fram sina krav och en representant för rederiet har lovat höra av sig i morron, tisdag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista