Åtalad för mord efter skotten i Ullatti

Skotten mot en nu avliden 82-årig man i Ullatti utanför Gällivare har lett till att gärningsmannen blir åtalad för mord. Den rättsmedicinska undersökningen redovisar att dödsorsaken, två veckor efter skottdramat, var en direkt följd av skottskadorna.

Det var fredagen den 20 augusti i år som den nu åtalade 66-åringen kom med bil hem till 82-åringen. 66-åringen hade ett kulgevär och ett hagelgevär med sig som han sköt med genom ytterdörren i 82-åringens hus.

82-åringen som sett mannen komma med gevär i handen hann låsa dörren och hukade sig på hallgolvet för att undgå att bli skjuten. Men han träffades av flera hagelskott främst i ryggen.

Gärningsmannen tog sig in i huset och avlossade flera skott i golv och väggar. Efter en kort stund kom en granne och övermannade 66-åringen och tog ifrån honom hans vapen.

66-åringen var mycket berusad av alkohol och uppgav vid polisförhöret att han druckit mycket den senaste tiden och att han den här gången druckit 3,5 75:or på knappt tre dagar. När han greps hade han 3 promille alkohol i kroppen.

Enligt både 82-åringen, som var vid medvetande och klar efter skotten, och gärningsmannen så kände de inte varandra och det har heller inte varit något bråk mellan dem. 66-åringen kunde inte uppge någon orsak till varför han sköt mot 82-åringen.

82-åringens skador uppgavs inte som livshotande direkt efter skottlossningen, men han avled två veckor senare av blodproppsvandring i lungpulsådrorna.

Den rättsmedicinska undersökningen slår fast att det var en följd av skottskadorna och därför har åklagare Ulrika Schönbeck beslutat om att åtal om mord ska väckas mot den 66-årige gärningsmannen.

Rättegången kommer att börja onsdag 3 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".