Budgetproblem för Arvidsjaur

Arvidsjaurs kommuns budget för nästa år visar på ett litet plusresultat. Men budgeten är beräknad på att K4 blir kvar. Om riksdagen beslutar att lägga ner regementet måste allt göras om, och det blir dyrt för arvidsjaurborna.

I Arvidsjaurs kommuns budget för nästa år ingår inte kostnaderna för om kommunen förlorar K4. Om regementet läggs ner måste budgeten göras om.

Det kommer att bli dyrare att leva i Arvidsjaur. För att klara av skattebortfallet när militärerna med familjer flyttar måste skatterna höjas.

Idag finns 220 barn mellan 0-18 år med anknytning till K4 i kommunen. Om hälften av dem flyttar med sina familjer påverkas även barnomsorgen. Lärarkåren kan halveras.

- Vi kommer att behöva se över alla verksamheter. Men hur mycket vi måste spara beror på hur många personer som flyttar, säger Arvidsjaurs kommunalråd Per Lavander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".