Posthanteringen stannar om varsel löses ut

Fackförbundet Seko varslar om strejk på tre centrala postterminaler och det kan lamslå stora delar av brev och posthanteringen. I Norrbotten drabbas kunderna direkt om strejk utbryter.

I Sekos varsel ligger även stopp för övertid, mertid och stopp för nyanställningar. De här varslen kommer inte att slå särskilt i hårt i Norrbotten, eftersom verksamheten normalt inte belastas med övertid eller mertid.

- Det blir kunden, tredje person, som drabbas, för posthanteringen är som en stor kedja och huvuddelen av posten ska gå genom Stockholm, säger Tommy Ahlkvist som är Sekos vice ordförande på postterminalen i Luleå.

Parterna står långt ifrån varandra i förhandlingarna och Seko hävdar att arbetsgivaren krävt försämringar av trygghetsavtalen. Seko kräver bland annat att ingångslönen höjs från 12 657 kr/mån till 14 000 kr/mån och att en slutlön på 18 000 kr/mån ska nås på tre år.

På Almega, som är den arbetsgivareorganisation som förhandlar för Posten, hävdar Åsa Ramel att Sekos krav ligger väldigt mycket högre än andra gruppers och att det motsvarar en garanterad löneutveckling på 34 procent på tre år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".