Bra med samarbete mellan skola och föräldrar

Om skola och föräldrar samarbetar ger det bra resultat för elever med läs och skrivsvårigheter som ingår i ett projekt med skoldatatek i Boden. Det visar en undersökning som IT-pedagogen och läraren Britt Hansson vid Gammelängskolan i Boden har gjort.

Projektet med skoldatatek i Boden går ut på att lära elever, lärarlag och föräldrar hur man använder olika datahjälpmedel för att underlätta för elever med olika grad av läs och skrivsvårigheter. Ett exempel är talsyntes där en syntetisk röst läser upp en skriven text för den som har svårt med läsförståelse.
Det är viktigt med kontakten mellan skola och föräldrar, särskilt i det här projektet anser IT-pedagogen Britt Hansson.

- I det här fallet så är det extra viktigt att föräldrarna hjälper till och intresserar sig och därför när vi utbildar så har vi med föräldrarna redan från början, säger hon.

Projektet är inne på sitt tredje år och börjar nu omfatta alla länets kommuner där det finns ett nätverk av kontakter inom skolvärlden. Britt Hansson har i det här arbetet kunnat konstatera hur viktig kontakten mellan skola och föräldrar är och hon har också gjort en egen undersökning om det.

- Jag frågade föräldrarna vad de ansåg om skolans medverkan och vad lärarna tyckte om föräldrarnas medverkan och kunde då se att där föräldrarna och skolan hade någon slags överenskommelse och där de samverkade och hade ett förtroende för varandra, där såg jag att det gick bättre för eleverna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".