Dokumentärfilmaren Staffan Svedberg. Foto: Eva Elke/Sveriges Radio.
Grönland

Världens nordligaste by dokumenterad

"Här blir det bara kallare och kallare"
1:24 min

Livet i världens nordligaste fasta bosättning, den lilla byn Siorapalok 140 mil från Nordpolen på nordvästra Grönland, har dokumenterats av filmaren Staffan Svedberg.

Han bodde länge i Kiruna, men är numera bosatt i Kippen i Hemavan. I 30 års tid har Staffan Svedberg regelbundet rest till byn Siorapaluk och filmat livet där.

Hittills har det blivit fem filmer. Den senaste visades på den internationella film- och tv-festivalen Northern Character i Murmansk i november 2011.

Staffan Svedbergs material är unikt. Han har dokumenterat innuiternas jägarkultur, med både filmkamera och stillbilder. Följt med när de jagat säl, vildren, myskoxar, valrossar och isbjörnar.

Han har också dokumenterat hur livet i byn förändrats genom åren, först genom tillgången på elektricitet, sen tv, telefon och internet.

Även miljön och klimatet har förändrats, det har blivit varmare också allra längst upp på Grönland.

Under sina sex resor till Siorapaluk har Staffan Svedberg stannat i genomsnitt två månader varje gång. Han har sett hur vintrarna blivit kortare, hus isarna går upp allt tidigare på våren och lägger sig allt senare på vintern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".