Kvinnofridskränkning upp i Hovrätten

Tingsrätten i Gällivare friade en man som var åtalad för grov kvinnofridskränkning av sin sambo. Nu ska fallet upp i hovrätten. Åklagaren som överklagade yrkade på sex månaders fängelse för mannen.

Tingsrätten i Gällivare tror inte på kvinnan som säger att hon vid upprepade tillfällen under ett par års tid har blivit slagen, hånad, kallad för nedsättande saker och hotad till livet. De flesta händelserna har skett utan att några vittnen har funnits på plats, skriver tingsrätten i sin dom. Det är ett av skälen till att de inte tror på kvinnan utan istället på mannen som förnekar allt och säger att åtalet är ett påhitt av kvinnan.

Däremot tror tingsrätten på kvinnans son som varit kallad som vittne. Sonens berättelse om när mannen hotade hans mamma med en kniv den tror tingsrätten på, där har mannen gjort sig skyldig till olaga hot. Men eftersom det brottet är preskriberat nu så kan inte mannen fällas för det. Tingsrätten tror heller inte på en väninnans berättelse om att mannen hotat kvinnan vid ett besök hos väninnan.

Kvinnan yrkade på skadestånd med 60 000 kronor, men tingsrätten i Gällivare ifrågasatte det eftersom summan är den samma som kvinnans skuld till kronofogdemyndigheten. Åklagaren överklagade den friande domen och målet ska behandlas i hovrätten på tisdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".