Staten ersätter neurosedynskadade

Regeringen har beslutat ge de drygt 100 neurosedynskadade i Sverige 500 000 kronor vardera för deras lidande. Peter Sundström i Luleå är en av dem som är glad i dag, även om pengarna inte ger honom nya armar.

I dag berättade vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson om ersättningen som inte ska påverka andra ersättningar som de neurosedynskadade redan har fått. -Det är en gest av upprättelse och försoning, sa Ylva Johansson.

Det var i början av 1960-talet som läkemedlet neurosedyn stoppades, efter larm om barn som föddes med skadade ben, armar eller inre organ. En del barn blev blinda.

2002 började Justitiekanslern, JK, utreda vilket ansvar staten haft i samband med neurosedynskandalen. Resultatet blev alltså att drygt 100 personer får en halv miljon kronor i ersättning från staten.

Peter Sundström i Luleå är egen företagare och kommer kanske att använda de 500 000 kronorna till att utveckla sitt måleri. Han tror att pengarna kommer att vara särskilt bra för de neurosedynskadade som har haft svårt att få vanliga jobb på grund av sitt funktionshinder. Peter Sundström menar också att det här inte bara har betydelse för de skadade själva utan också för deras föräldrar, som under 40 år fått leva med sviterna efter neurosedynanvändningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".