Idrottsföreningarnas dubbelmoral

Idrott och alkohol hör inte ihop. Det är nykterhetsrörelsen IOGT NTO som ställer sig mot att idrottsföreningar serverar alkohol i samband med årsfester och olika evenemang.
- Idrottsföreningarna skickar dubbla signaler till ungdomarna, samtidigt som man vid olika evenemang serverar alkohol upplyser unga hur hälsomässigt det är att gå med i föreningarna, säger Gunnar Eriksson som är kretsordförande för IOGT NTO i Luleå. IOGT NTO, SISU NBV-nykterhetsrörelsens bildningsförbund och Norrbottens Idrottsförbund har inlett ett samarbete och ett projekt heter Attityd- för en alkoholfri uppväxt. Idrottsföreningarna erbjuds gratis föreläsningar och hjälp med att upprätta en drogpolicy för föreningen. Än så länge har IOGT NTO hållt ett tiotal föreläsningar för föreningar och ledare men än har ingen förening upprättat en handelsplan för alkohol. Trots att projektet startade för ett år sedan. Under 2001 beviljade Luleå kommun 18 tillfälliga serveringstillstånd för alkohol till idrottsföreningar Björn Gustavsson är Förbundschef för Norrbottens Idrottsförbund tycker inte heller att idrott och alkohol hör ihop men menar att ansvaret ligger hos kommunen som beviljar alkoholtillstånden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista