Nya passregler för husdjur

Från och med 1 oktober måste man ha pass för sin katt, hund eller iller om man vill resa till något annat EU land. Men det är inte säkert att alla djurägare har nåtts av den informationen tror chefsveterinär på djursjukhuset i Gammelstad Pia Åström.

- Nej det är nog möjligt att det finns en del som inte vet om det, jordbruksverket har kanske ibland varit lite otydliga i sin information, och det är ju upp till djurägarna också att gå in och ta reda på vad behövs och vad krävs, säger hon.

På djursjukhuset i Gammelstad utfärdas passen och djuren märks för att kunna identifieras. Men det är inte bara utfärdandet av passet och de administrativa detaljerna kring det som görs på sjukhuset. Det görs också olika provtagningar, vaccinering och märkning av djuren. Uppgifter om allt detta förs in i passet och då finns, till skillnad från tidigare, alla uppgifter samlade i ett och samma dokument. När det gäller märkningen så är den till för att slå fast att ett pass tillhör ett specifikt djur. Och märkningen kan göras på två olika sätt enligt Pia Åström.

- Ja det enklaste sättet och smidigaste är att sätta ett litet microchips som man sätter direkt under huden och det är som att ge en liten injektion, det går väldigt snabbt och smidigt. Det andra sättet är att tatuera djuren i öronen men då behöver den få lite lugnande för det gör lite mera ont och det tar lite längre tid, men bägge sätten går bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".