Skolan i Hemmingsmark räddad

Skolan i byn Hemmingsmark i Piteå kommun räddas från nedläggning. Idag beslutade barn- och utbildningsnämnden att skolan kan vara kvar om man flyttar in förskolan och bygger om en gammal slöjdsal till klassrum.

Med röstsiffrorna 10 mot 3 klubbades beslutet igenom i Piteås barn- och utbildningsnämnd. Det är något som Helena Magnusson, förälder från Hemmingsmark, välkomnar.

- Jag hade inte förväntat mig att de skulle fatta ett sådant beslut så jag är jätteglad, säger hon.

Helena Magnusson har själv två barn som går i Hemmingsmark skola. Hon har suttit med i en arbetsgrupp där byaföreningen och en föräldragrupp har jobbat tillsammans för att få fram ett alternativ till att lägga ner skolan och det verkar som att det förslaget fått gehör i barn- och utbildningsnämnden idag.

Tidigare har barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott varit inne på att lägga ner skolan och låta skolbarnen, från årskurs fyra till sex, åka buss till en annan skola. Men nu får eleverna istället stanna kvar i sin egen byaskola.

- Ja ,det ju jätteroligt att vi får ha kvar skolan, den betyder ju mycket, både att den är nära för barnen, att de får nära till hemmet och att de kan gå själva till och från hemmet och slipper att åka buss, säger Helena Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista