Sameby om vargen i Gällivare

Ordförande i Sörkaitum sameby är mycket besviken över naturvårdsverkets beslut att inte avliva eller flytta vargen i Gällivarefjällen.
- Det är dålig stil av naturvårdsverket att lämna över ansvaret till renskötarna så vi får stå med hundhuvudet om vi måste skjuta vargen, det säger Bertil Pittsa ordförande i Sörkaitum sameby. Naturvårdsverket anser att den svenska vargstammen är för liten för att tåla jakt. Och när det gäller skyddsjakt så krävs det att flera vargar bildar revir innan skyddsjakt kan bli aktuellt, menar verket. Samebyarna hade också ansökt om förflyttning av vargen men naturvårdsverket vill i stället att vargen själv vandrar söderut. Bland annat för att ge forskarna möjlighet att studera vargens naturliga vandringar. - Det är första gången på mycket länge som vi har en varg som invandrat på egna ben till Sverige och det ska bli mycket intressant att följa vargen, säger Monika Stridsman som är enhetschef vid naturvårdsverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista