TV-bråk om anställningar

Journalistklubben vid Sveriges Television i Norrbotten kritiserar företaget, som frångår turordningsreglerna när antalet anställda ska minska på Nordnytt. Företaget hävdar att facklig tillhörighet inte är detsamma som en turordningskrets.

I veckan har två av journalistklubbens medlemmar i Luleå varslats om uppsägning med motiveringen att de inte passar för de nya arbetsroller som följer av nedskärningarna. Journalistklubben ordförande Perarne Sanglert säger att medlemmarna är upprörda och tolkar förfarandet som ett brott mot lagen om anställningsskydd.

I den nya bantade organisationen på Sveriges Television ska varje anställd utföra fler arbetsuppgifter än tidigare och journalistfackets Perarne Sanglert hävdar att de uppsagda medarbetarna efter utbildning skulle klara nya arbetsuppgifter.

Personalchefen vid Sveriges Television i norra Sverige Jan Paulsson säger att de två uppsagda är sist anställda i sina yrkeskategorier och att det är övertalighet i dessa yrkeskategorier. Företaget förkastar tanken att alla journalistförbundsmedlemmar är utbytbara mot varandra. Jan Paulsson säger att journalistfackets krav skulle innebära, att personer i en annan yrkeskategori där det inte är övertalighet skulle sägas upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista