Regeringen drar tillbaka försvarsförslag

Regeringen beslutade på torsdagen att dra tillbaka sitt förslag att det ska vara regeringen och inte riksdan, som beslutar om försvarets grundorganisation och som handlar om vilka regementen, som ska läggas ner. Anledningen är att det inte finns något majoritet i riksdagen för förslaget. Det nya förslaget innebär att riksdagen beslutar i frågan den 15 december.

Riksdagsman Erling Välivaara från Luleå och kristdemokrat sitter med i riksdagens försvarsutskott och han välkomnar dagens beslut, eftersom det är en så viktig fråga om regementsnedläggningar runt om i landet att riksdagen måste besluta om det och inte enbart regeringen.

När frågan behandlas i riksdagen så väntas de borgerliga partierna rösta emot förslaget till ny grundorganisation och sedan återstår att se om regeringen kan driva igenom sitt förslag med hjälp av miljöpartiet och vänstern.

På fredag kommer regeringen att lämna sitt nya försvarsförslag till riksdan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".