BODEN

Byggbolag lämnar Boden arena

0:42 min

För att inte misstänkliggöras för korruption i samband med kommunala upphandlingar har Peab dragit upp nya etiska riktlinjer. Därför avgår Lars Olofsson som styrelseordförande i Boden arena.

Det handlar om Boden arena, ett bolag där kommunen är huvudägare. Styrelseordförande har Lars Olofsson från Peab asfaltbeläggningar i Boden varit, men nu lämnar han sin post.

Anledningen är att Peab har dragit upp nya etiska riktlinjer för att inte kunna misstänkliggöras för korruption i samband med kommunala upphandlingar. En konkret åtgärd är att företagets anställda inte ska ha kopplingar till kommunen.

– Det ska inte finnas några kopplingar mellan företag och kommun. Det är Peabs nya etiska riktlinjer, konstaterar Lars Olofsson som bland annat på grund av detta avgår som styrelseordförande för Boden arena i samband med årsstämman i april.

Han säger sig aldrig ha haft några problem med det här, eftersom lagen om offentlig upphandling är så strikt i Sverige.

– Jag anser till och med att den är för strikt, säger han.

Lars Olofsson, som tillsammans med sina bröder drev Asfaltbeläggningar i Boden, innan de köptes upp av Peab utvecklar sitt resonemang.

– Lagen om offentlig upphandling bromsar upp så det blir svårt för kommunerna att utvecklas i lagom takt. Men det kanske är det som är priset för att samhället inte ska bli korrupt, säger Olofsson som en reaktion på Transparency Internationals studie av det svenska samhällets motståndskraft mot korruption.

I dagarna avgår Lars Olofsson, 56 år, som vd för Peab asfaltbeläggningar för att övergå till en friare, rådgivande roll inom företaget.

– Man når en punkt när man vill hinna med annat i livet. Jag ser fram emot att kunna stötta Peab utan att ta det ekonomiska ansvaret. Bland annat vill jag vara med och slutföra vårt stora projekt i Pajala, säger han.

Samtidigt berättar Olofsson hur han ser fram emot en ny fas i livet, med mer tid för annat än företagsledning.

– Nu kan jag för första gången ta semester mer än några dagar och kanske hinna driva jordbruket som jag har fått leja ut till andra, men egentligen tycker är väldigt roligt, säger han.