Gällivare

Tio luftballonger i det blå

1:33 min

Idag startade Arctic Baloon Adventure i Gällivare. Tio ballonger med lag från flera länder befinner sig i Gällivare under drygt en vecka för att låta folk testa på ballongflygning.

Drygt 150 personer kommer att få en flygtur under de här dagarna.

– Det är en upplevelse att få prova och känna på hur det känns för jag har aldrig provat förut. Jag hoppas att det fungerar bra och att vi inte fastnar i nån talltopp, säger

Leif Wuopio från Gällivare som var förväntansfull inför dagens ballongfärd:

Tio luftballonger från flera olika länder deltog i dag och kommer att fortsätta göra det fram till den 16 februari.

Drygt 150 biljetter har redan sålts. För en vuxen kostar det 1800 kronor och för ett barn 1300 kronor.

Det är andra året i rad som Gällivare är värd för arrangemanget. Tidigare år har ballongflygningarna hållits i finska Levi.

Mathias Svalenström som är projektledare vid Visit Gellivare Lapland tycker att arrangemanget är viktigt för Gällivare:

– Det betyder väldigt mycket med mycket uppmärksamhet i både internationell och svensk press. Vi har tillresta passagerare från hela Sverige i princip och hela världen.

Idag startade luftballongerna två mil utanför Gällivare, bakom berget Dundret. Fläktarna som sprutade in varmluft i ballongen gick för högtryck innan avfärd:

Ballongflygaren Per Helmerson från Göteborg gav instruktioner till sina passagerare som fick hjälpa till att få ballongen flygfärdig.

– Just nu är det väldigt bra förutsättningar, bra skoterföre och lagom temperatur med 10-15 minusgrader. Vi har hittat en startplats och ska nu flyga in över stan, sa han.