Norrbotten

Samiska flyttvanor dokumenterade

1:17 min

Nu har boken om Lainiovuoma-samernas liv och flyttvanor getts ut av Centrum för biologisk mångfald.

Författaren Lars Walkeapää bor numera i Jokkmokk och har under 40 års tid samlat in unikt material om samernas renflyttningar till Norge.

– Det har jag gjort eftersom den samiska traditionella renskötseln och levnadsformen försvinner allt mer, säger han.

Själv uppväxt i en renskötarfamilj var han renskötare fram till 40-årsåldern, när sjukdom tvingade honom att välja ett annat yrke. Lars Walkeapää flyttade söderut och arbetade inom mentalvården i resten av sitt yrkesliv. Numera bor han i Jokkmokk och det var på Jokkmokks marknad som han presentade sin andra bok om samiska flyttvanor.

Den första boken handlade om Könkämävuoma samebys flyttleder till sommarlandet, nu är det Lainiovuomas trettio mil långa flyttleder till norska kustlandet som beskrivs. Men också mängder av fotografier som skildrar samernas liv på fjället. Under 40 års tid har Lars Walkeapää samlat in mängder av fakta och bilder.

– Det jag hoppas är att de unga ska intressera sig för att lära sig mer om det traditionella renskötarlivet, som jag menar inte finns längre. Det finns knappt några spår kvar av den idag, till skillnad mot dagens renskötsel som använder helikopter, motorcyklar och snöskoter, säger Lars Walkeapää.