Trav

Hur klarar hästar kylan?

13 min

Hur klarar hästar kylan? Frågan aktualiseras efter travtävlingarna i Boden förra veckan genomfördes i 29 minusgrader.

Idag har det varit lunchtrav under gynnasamma soliga vinterförhållanden. För en vecka sedan var det kärvare. Under kvällen var temperaturen ner på minus 29 grader. Den rekommenderade köldgränsen är minus 25. Travsportens hästombudsman är fundersam.

– Hästar är har en fysiologi som klarar låga temperaturer väldigt bra, säger Anna Hedendahl, som sedan årsskiftet har en nyinrättad tjänst som Travsportens Hästombudsman.

Men hon är ändå skeptisk till att tävlingarna genomfördes i den stränga kylan förra veckan.

– Jag har bland annat funderingar kring vilka betsel hästarna hade, metall blir väldigt kallt. Och hur tog man hand om hästarna efter loppet; finns det rutiner för det när loppen genomförs i så sträng kyla...

JK Larsson är banveterinär på Peabtravet i Boden. Han har mandat att mandat att stoppa tävlingarna av djurskyddsskäl, till exempel vid extrem kyla.

Men i samråd med övriga inblandade valde han att inte göra det förra veckan trots att kvicksilvret sjönk ner mot minus 30 grader.

– Klockan 10 på förmiddagen visade alla prognoser att det skulle bli ungefär 22 minusgrader vid tävlingsstart. Det är inom rekommendationerna. Sedan blev det kallare, men vi får inte förmänskliga det där med "extrem kyla". Hästarna klarar kylan bra.

– Jag skulle gärna vilja se mer forskning om hur hästarna påverkas i den stränga kylan. Inte minst efter loppet.