Luleå

"Man stressar upp sig"

1:26 min

Idag var det dags för drygt 100 000 niondeklassare runt om i landet att greppa pennan och skriva uppsatsdelen i det nationella provet i ämnet svenska.

Redan klockan tio över åtta i morse startade eleverna i årskurs 9 på Residensskolan att skriva på sina prov. Och svenskläraren Jeanette Nilsson har märkt av att många av eleverna stressar upp sig, oftast i onödan.

– Man stressar upp sig väldigt mycket och känner att det resultat som man får på provet kan mycket väl bli det betyg man får i slutet, säger Jeanette Nilsson.

Men hur är verkligheten?

– Det är så att de här proven är tänkta till att ha som stöd för oss lärare när vi sätter betyg, så att det är inte helt rätt att man får göra ett likhetstecken mellan provresultatet och slutbetyget, säger Jeanette Nilsson.

En efter en öppnar dom klassrumsdörren, som dagen till ära tydligt märkts upp med ett fasttejpat rött papper märkt: "här pågår nationellt prov i svenska, stör ej!" Så öppnas dörren å ut kommer en tjej som heter Emelie Hedqvist.

– Det känns inte riktigt bra, jag var väldigt nervös och det känns som om jag bara babblade på en massa, säger Emelie Hedqvist.

Lite längre bort i rummet, i en halvmånformad blå soffa sitter Oscar Heimdal, som valde uppgiften om att skriva om när tiden stannar.

– Jag skrev om när min lilla syster föddes, för det var som om tiden stannade då. Dock skrev jag inte så väldigt mycket men är rätt nöjd endå, säger Oscar Heimdal.

Johannes Kvist

Nyheter P4 Norrbotten
johannes.kvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista