Norrbotten

Samarbete ger resultat

1:38 min

För att vända den tilltagande trenden med att fler använder anabola steroider så samarbetar sedan en tid tillbaka polisen och gymmen i Luleå.  Det har gjort polisens arbete både bättre och effektivare.

Polisen i länet har indikationer som pekar på att problemet med missburk av anabola steroider i Norrbotten är utbrett. Bland dem som tränar styrketräning fyra dagar i veckan eller mer så har var 10:e person någon gång använt sig av otillåtna substanser. Men samarbetet mellan polis och gym ger resultat. 

- Det stora är att vi har fått med oss gymen och därmed fått ett stort antal tips. Det gör att vi kan gå in anonymt och kontrollera tipsen och det har öppnat stora dörrar för oss.

Det  är civila poliser som byter om och ser ut som motionärer som rör sig på gymen efter att polis och gymägare börjat samarbeta.

I slutet av förra året genomfördes en stor dopningshärva och fyra personer greps som ett resultat av samarbete. Och modellen har nu fungerat så bra att den blivit förebild för andra.

- Det är en unik och välfungerade modell att gym, Norrbottens idrottsförbund och polisen samarbetar och jobbar mot samma mål och när man berättar om det på andra håll i landet vill de arbeta på samma sätt, säger Johan Öhman vid Norrbottens Idrottsförbund.