Kiruna

Kristina kräver att regeringen agerar

Beslut att sänka svavelnivån i fartygsbränsle slår för hårt mot länder som Sverige. Därför vill Kristina Zakrisson (S) och ytterligare några kommunalråd i landet, att regeringen jobbar för att beslutet ändras.

Kommunalrådet Kristina Zakrisson i Kiruna tycker att sjöfartorganisationen IMO:s beslut att sänka svavelnivån i fartygsbränsle slår för hårt mot länder som Sverige.

Det handlar om att FN:s sjöfartsorganisation IMO har beslutat att sänka den högst tillåtna svavelnivån i fartygsbränsle från 1,0 procent till 0,1 procent för länder vid bland annat Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen. Kravet ska börja gälla från 2015.

Men kravet gäller inte alla länder i världen. På många håll kommer det vara tillåtet att ha en svavelhalt på 3,5 procent.

Och det får kommuner som bland annat Oxelösund, Oskarshamn, Södertälje och Kiruna att reagera. De ingår i nätverket "kommuner med stark industriprofil".

– Det är klart att vi ska jobba för bättre miljö, men om några länder får väldigt mycket hårdare krav än andra så då blir det lätt så att man i stället flyttar verksamheterna och då har inte miljön vunnit på det, säger Kristina Zakrisson.

Under ett möte i Oxelösund den 12 januari bestämde sig sju kommuner i nätverket att uppvakta regeringen med kravet att omedelbart agera för en ändring av IMO:s beslut om svavelnivåerna.

Kristina Zakrisson säger att hon var med på mötet, då LKAB är en basnäring i kommunen. Dessutom var både LKAB och SSAB representerat på mötet.

– Ja, jag var lite tveksam till att delta för jag vill inte bli betraktad som en lobbyist för industrin. Men jag upplevde det inte så på mötet för det handlar ju om att vi är beroende av att de här industrierna fungerar, säger hon.