Alla hjärtans dag

”Det blir middag”

1:44 min

I dag är det Alla hjärtans dag. En dag då många vill uppvakta sina nära och kära. Samtidigt som ett flertal butiker och restauranger gläds över ett rejält uppsving.

– Jag kommer att fira Alla hjärtans dag med min flickvän. Vi kommer att se på film tillsammans, säger Ludvig Engström som är en av många som uppmärksammar dagen.

– Det blir middag med min käraste. Resten är privat, säger Charlotte Hochta.

Just under Alla hjärtans dag är trycket på många av länets restauranger betydligt större. Fler förbokade bord gör att många måste ta in extra personal.

– Det märks att det är Alla hjärtans dag för vi får fler gäster som droppar in, så jag måste ta in extra personal, säger Mehmet Tekin ägare av Restaurang Corsica i Luleå.

Alla hjärtans dag, även kallad Valentindagen, har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England. Och som den här dagen mötes av martyrdöden.

Hans brott var den starka tro på kärleken, som ledde till att han trots kejsarens förbud lät viga unga älskande par. Men för Dan Andersson är Alla hjärtans dag, som vilken dag som helst.

– Jag tycker att andra dagar är minst lika viktiga. Om min sambo har gjort något bra, så ska det uppmärksammas även om det inte är alla hjärtans dag, säger Dan Andersson.

– Jag tycker att man ska uppmärksamma varandra varenda dag, så den här dagen är inte direkt speciell för min del, säger Lisa Kärneskog.