Norrbotten

Kraftsamling för tillväxt

1:09 min

77 rundabordskonferenser hölls när landstingets stora satsning för tillväxt i Norrbotten, "Kraftsamling", gick av stapeln i Kulturens hus igår.

500 personer, däribland alla Norrbottens kommunalråd och kultur- och turistfolk, diskuterade hur man får fler att bo i Norrbotten.

Integration, jämställdhet, självbild och unga var rubrikerna.

Kurt-Åke Hammarstedt är chef för regionala enheten i Norrbottens läns landsting. Han säger att de här kraftsamlingarna, som ska återkomma två gånger per år fram till 2015, ska försöka få deltagare som annars inte syns till så mycket på landstingets vanliga tillväxtmöten.

Men runt konferensens bordssamtal syns bara några enstaka ungdomar av hundratals deltagare.

En av rundabordsgrupperna hade deltagarna: Rigmor Flodmark, Norrbottensmusiken, Gunnar Nilsson gruppledare (C) Överkalix, Helena Stenberg kommunalråd (S) Piteå och Kerstin Lundmark, diakon Svenska kyrkan Luleå stift. Deras uppgift är att diskutera ungdomarnas läge i Norrbotten:

Rigmor Flodmark, Norrbottensmusiken:

– Jag tycker att det är så bra att man i Pajala har tagit barn för att besöka de nya gruvområdena, det är ju framtidens område. Annars tycker jag vi gör mycket kulturellt för att unga ska vara kvar. Jag jobbar inom musiken och dansen har ju blivit mycket stor för unga här.

Kerstin Lundmark, diakon Svenska kyrkan Luleå stift:

– Ja församlingen i Pajala har också ett samarbete, samtal mellan gruvföretaget och församlingen och det är mycket bra tycker jag för unga och äldre. Det är ett exempel.

Helena Stenberg, kommunalråd (S) Piteå berättar om ett väl utvecklat samarbete med ungdomar där:

– Vi jobbar intensivt med webenkät varje år och unga granskar vissa ämnen. I år är det mötesplatser. Det tar vi upp vid beslut om verksamhetsplan och budget, säger Helena Stenberg.

Gunnar Nilsson, gruppledare (C) Överkalix:

– Jag ser en framtid för många unga, särskilt inom turismen som vi utvecklar.