1 av 6
Paneldebatt i Folkets hus i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 6
Niila Inga från Laevas sameby och Kristina Lundmark, chef för Kiruna Iron. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
3 av 6
Paneldebatt om planerade gruvor nära Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
4 av 6
Curt Persson var moderator under paneldebatten. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
5 av 6
Några i panelen som debatterade. Jan Ludvigsson som har stuga vid Rakkuri, sportfiskaren Gunnar Westrin och Stefan Tuoma från Bergsstaten. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
6 av 6
Paneldebatt i Folkets hus i Kiruna om gruvplaner. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
KIRUNA

Gruvplaner oroar

1:35 min

Gruvplaner strax söder om Kiruna skapar stor oro på flera håll. Bland andra är både sportfiskare och renskötare oroliga för vad som ska hända.

Med anledning av den oro som finns för kommande gruvplaner söder om Kiruna hölls igår kväll ett allmänt möte där folk från bland annat bolaget Kiruna Iron, turistnäringen och Laevas och Girjas samebyar fanns med.

– Vi är väldigt emot det här. För det första kommer det att ödelägga två samebyars renskötsel helt och hållet. Men sen kommer det också att göra stora intrång i marken, naturen och miljön som vi alla ska värna om till framtiden, sa Niila Inga som är renskötare i Laevas.

Mötet hölls i Folkets hus i Kiruna och samlade omkring 130 personer. Det hölls en paneldebatt mellan bland annat länsstyrelsen, Bergsstaten, turistnäringen, samebyarna och bolaget Kiruna Iron.

Det hela handlade om att Kiruna Iron, som är ett dotterbolag till australiensiska Scandinavian Resources, letar efter järnmalm söder om Kiruna. Bolaget har bland annat hittat en stor fyndighet vid Rakkurijokk, där man fortfarande gör provborrningar.

– Vi har hela tiden försökt att hålla en dialog med samebyn och det kommer vi att fortsätta göra, säger Kristina Lundmark, som är chef för Kiruna Iron.

Ännu har ingen ansökan om brytning gjorts. Dessutom måste flera villkor vara uppfyllda innan en gruva kan bli verklighet.

– Om det skulle visa sig att det inte går att förena med annan verksamhet, ja då kommer vi aldrig få ett tillstånd att öppna gruva heller, sa Kristina Lundmark.

Gunnar Westrin från Älvräddarna och Sportfiskarna var också med på mötet.

– Jag är här för att försöka förklara en ekologisk struktur. Att gruvhanteringen kvaddar vatten och att allt skit till slut hamnar i vatten. Det finns inte en enda gruva i världen som har gynnat miljön, och mitt i ett av Europas hetaste turistområden. Det är skandal, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista