Pelletsverk ger framtidshopp

I dagarna väntas LKAB:s styrelse besluta om ett nytt pelletsverk vid gruvan i Malmberget. Och förväntningarna är stora i samhället.

Beslutet kommer att ge 35- 40 nya arbeten i pelletsverket. Dessutom sysselstätts minst ett hundratal personer under byggtiden.

I Gällivare och Malmberget talas det om ett behövligt uppsving.

Ett nytt pelletsverk betyder en positiv framtidstro för kommunen och för hela Norrbotten, tror många som Norrbottensnytt talat med.

Förvånande är att de yngre som Norrbottensnytt talat med inte riktigt ser betydelsen av det nya pelletsverket i Malmberget.

Järnmalsgruvorna i norr

Historien om järnmalmsgruvorna i norr började redan på 1600-talet. Men först 200 år senare när metoder att framtställa stål uppfunnits tog det fart på riktigt.

År 1888 var järnvägen mellan Luleå och Malmberget klar och den 3 mars det året lämnade första malmtåget Malmberget.

1890 bildades bolaget LKAB.

År 1925 skedde all malmbrytning under jord i Malmberget.

Och 30 år senare, 1955, invigdes Malmbergets första pelletsverk. !973 öppnades det andra. Och nu, drygt 30 år senare tas beslut om att bygga det tredje pelletsverket i Malmberget. Det kommer att bli 35 - 40 helt nya arbetstillfällen och sysselsätter under byggtiden minst ett par hundra personer i Malmberget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".