Tjänsteman åtalas för mutbrott

En tjänsteman vid Luleå energi åtalas för mutbrott och bestickning. Åklagaren hävdar att mannen låtit sig själv och frun bjudas på resa med uppehälle både till London och Malaga. Värdet av resorna uppgår till minst 50.000 kronor.

Det var genom sitt arbete på Luleå Energi som tjänstemannen enligt åklagaren har låtit sig mutas eller bestickas. Den som ska ha bjudit på resorna är en vd för ett leverantörsföretag till Luleå energi.

Det var i maj år 2000 som mannen och hans hustru först åkte till Malaga under en vecka. På hösten samma år lät de sig bjudas på ytterligare en resa, denna gången till London. Även där menar åklagaren att företaget som tjänstemannen i sitt yrke hade kontakt med, stod för både resa och uppehälle.

Enligt vice chefsåklagare Mikael Lundquist vid Luleå tingsrätt var resorna antingen mutor eller möjligen otillbörlig belöning för mannens tjänsteutövning. Leverantörsföretagets vd, som bjöd på resorna, åtalas på motsvarande sätt för att ha lämnat muta eller otillbörlig belöning.

Åklagaren yrkar på att tjänstemannen vid Luleå Energi ska betala 50.000 kronor till staten. Varken tjänstemannen vid Luleå Energi eller leverantörsföretagets vd har erkänt brott. Förhandlingarna startar i Luleå tingsrätt nästa vecka

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".