Manifestation om mäns våld mot kvinnor

Den 13 november kommer det att genomföras en manifestation om mäns våld mot kvinnor. Initiativtagare är en grupp män i Luleå, och målet är att förändra mäns attityder till kvinnor.

Manifestationen kommer att äga rum på Ebeneser i centrala Luleå, klockan två på lördagseftermiddagen den 13 november. För initiativtagarna blev manifestationen i Piteå en väckarklocka.

- Det är vi vuxna, framförallt män, som måste gå ut och gå ut och säga att det är inte acceptabelt det som pågar i vårt samhälle, både mot kvinnor men också det som händer bland våra ungdomar, säger Anders Sandberg en av initiativtagarna.

För att förändra unga mäns attityder till kvinnor, har männen bakom initiativet kontaktat Luleå Hockey och Plannja Basket för att få spelare att gå ut i skolorna och informera. När Håkan Larsson, stjärna i Plannja Basket, fick frågan ställde han upp direkt. 

- Jag tycker det var självklart, kan man försöka förändra en ung mans liv och få honom att tänka på vad han säger och hur han beter sig så har man gjort nytta, säger Håkan Larsson.

Magdalena Urgell på kvinnoföreningen Esperanza i Luleå tycker att det är ett mycket bra initiativ. Hon säger att samhället har blivit hårdare och att det är viktigt att börja prata om våldet.

- Det är jätteviktigt att ha en dialog, vi behöver prata och lyssna på varandra. Det är jättebra att de ska demonstrera i Luleå också, säger Magdalena Urgell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".