Norsk gas kan göra LKAB miljövänligare

Norsk naturgas kan bidra till att minska LKAB:s koldioxidutsläpp rejält. Företaget utreder nu om gas från Snövitfältet utanför Nordnorge ska få ersätta olja och kol vid tillverkning av järnmalmspellets.

-Vi har indikationer på att det kan bli lönsamt. Och fördelen är också att utsläppen av koldioxid i så fall minskar med hälften, säger Leif Rönnbäck, produktionsdirektör vid LKAB till TT.

Minskade koldioxidutsläpp innebär att LKAB:s behov av utsläppsrätter minskar, alternativt att de rättigheter man har räcker till större produktion. Leveranserna från Snövitfältet beräknas starta 2006. Gasen ska kylas ned och transporteras i flytande form.

För LKAB:s del handlar det om att få gasen med järnväg från hamnen i Narvik. I första hand överväger järnmalmskoncernen att använda gasen i pelletsverket i Malmberget. Där används i dag olja.

Senare kan också pelletsverken i Kiruna och Svappavaara, som använder kol, få naturgasen. -Det är fullt möjligt, säger Leif Rönnbäck.

Användning av naturgas för pelletstillverkning förekommer på andra håll i världen, bland annat i Holland, hos en av LKAB:s kunder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista