Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Norrbotten

”Funktionsnedsatta diskrimineras”

1:45 min

Det finns brister i rättssäkerheten för människor med funktionsnedsättning. Idag tar hovrätten upp fallet där Luleå tingsrätt friade en man som var misstänkt för våldtäkt på en funktionshindrad tonårstjej.

Tingsrätten ansåg att flickans berättelse inte var tillräckligt utförlig. Och att ha samma krav på funktionshindrade är diskriminerande, menar Anna Norrman jurist på riksförbundet Attention.

– Man kräver samma typ av detaljrikedom och sammanhängande berättelse av en person som har uppenbara problem med det, som man skulle ha gjort av en annan person som hade varit utsatt för samma brott, och där ligger det ju en diskriminering, säger Anna Norrman jurist på riksförbundet Attention som är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

I det fall som ska prövas idag uttalar sig Anna Norrman allmänt då hon inte känner till fallet.

Ärendet handlar om är en tonårstjej i länet med funktionsnedsättning som ska ha utsatts för våldtäkt. Åklagare Ulla-Carin Lindström som utredde händelsen ansåg att flickans berättelse var tillräckligt bra för att väcka åtal. Hon menar att flickan berättade så bra hon kunde.

Men Luleå tingsrätt friade mannen, trots att de ansåg att flickan lämnat uppgifter som i huvudsak stämde med åtalet, vilket de skriver i domen. Rätten ansåg att den berättelse som den funktionshindrade flickan lämnade, inte lämnades tillräckligt spontant. Hennes berättelse var inte heller tillräckligt klar, sammanhängande eller detaljrik enligt rätten.

Och Anna Norrman menar att rättsväsendet inte är anpassat för funktionshindrade:

– Nej det är inte anpassat för funktionshindrade och det säger handikappförbunden också. Även om Sverige har skrivit på konventionen att man ska ha mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättningar så är det inte så idag. Utan man ser i flera led att rättsprocessen inte är anpassad efter människor med funktionsnedsättning.

Vad kan man då göra åt det?

– Det behövs med kunskap generellt inom domstolsväsendet, säger Anna Norrman.

Idag tar hovrätten upp fallet med våldtäkten på den funktionsnedsatta flickan. Förhandlingen kommer att hållas i Umeå och åklagare Ulla-Carin Lindström kommer att komma med en del nya förhör som hon inte hade med i tingsrätten där den våldtäktsåtalade mannen friades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista