Fjälldrama i hovrätten

På onsdagen inleddes förhandlingarna vid hovrätten mot den 39-årige man, som dömdes till sex års fängelse för dråp på sin far under en fisketur i fjällen tidigare i år.

Det var i april i år som den 39-årige mannen och hans pappa åkte iväg tillsammans på en fisketur med skoter till sjön Kåbtajaure. Far och son drack en del alkohol tillsammans när de slagit läger för kvällen.

Det blev bråk när pappan skulle hindra sonen att åka iväg berusad med skotern. Fadern hade plockat bort tändstift och radiatorrem för att skotern inte skulle gå att starta. Bråket som slutade med att fadern dog, sedan 39-åringen  slagit honom med en spade upprepade gånger.

Flydde från platsen

Sonen flydde från platsen efter händelsen och uppges då ha varit både berusad av alkohol och förvirrad. Den döde fadern upptäcktes av några fiskare i närheten som larmade polis.

Från början hade 39-åringen mycket vaga minnesbilder av händelsen. Inför tingsrätten berättade 39-åringen att han hade haft hallucinationer och hört och sett hotfulla människor.

Enligt domen i Gällivare tingsrätt har 39-åringen insett att han slagit och sparkat pappan.

Inte straffad tidigare

39-åringen som inte tidigare är straffad, har inte någon allvarlig psykisk störning enligt den rättpsykiatriska undersökningen. Däremot är han alkoholmissbrukare och det har gett honom olika hallucinationer. Tingsrätten skriver också att det inte kan anses klarlagt vad som egentligen hänt mellan far och son och straffet får därför stanna vid ett minimum.

Gällivare tingsrätt dömde 39-åringen till sex års fängelse för dråp. Domen överklagades av både manne och åklagaren.