Norrbotten

Lite forskat om snömögel

1:32 min

När snösmältningen kommer igång visar sig också en allergi, som orsakas av naturen och som är mindre känd. Under snön kan det ligga olika mögelprodukter som kommer fram. Det handlar om snömögelallergi.

Många känner allergiska besvär med stockningar i halsen och att det kliar runt ögon och öron. Det finns lite medicinsk forskning kring denna allergi.

– Under snön ligger olika förmultnade produkter. Bland annat kan det finnas olika mögelprodukter där, och vi vet inte riktigt om detta orsakar allergiska reaktioner. Men man kan misstänka det eftersom en del personer reagerar innan pollensäsongen med allergiska symtom i samband med snösmältningen, säger Johan Alsén, distriktsläkare på Stadsvikens vårdcentral i Luleå.

Johan Alsén förklarar att det finns många bra produkter och råd på apotek mot olika allgier som kommer närmaste säsongen.

Först ut kan alltså den så kallade snömögelallergin vara. Sedan brukar al- och hasselallergier komma tidigt. Därefter björkpolllenallergi, den största i norra Sverige och som kommer olika tidpunkter från maj in i juni, i norr.

Fortsätter allergin över midsommar är det sannolikt allergi mot gräspollen och finns besvären i augusti kan reaktionerna vara mot gråbo också.

Inger Marklund

Nyheter P4 Norrbotten
inger.marklund
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista